anniepw54, natuur , fotografie, natuurfotografie, naturephotography, bird photos, vogel fotos , namibia, australia, netherlands

Snubfin dolfijnen

Photography by Annie Winters

Excursie Snubfin dolfijnen

Vandaag draaien we het om. Voor de middag maken we een wandelingetje over het strand. Prachtig strand overigens. Ook al is bijna weekend en zijn er nogal wat resorts etc, het is er erg rustig. Als er 10 mensen op het strand zijn is het veel. Om elf uur zijn we de eerste klanten bij de koffiebar. 

Op het gemak maken we ons klaar voor een excursie naar de Roebuck Baai. We worden bij de camping opgehaald door een alleraardigste meid. We rijden zo’n beetje om Broome heen. Hoeveel rotondes we nemen???? Er komt geen eind aan. Broome maakt een opgeruimde indruk. De indruk van een stadje waar de laatste jaren veel gedaan is aan onderhoud-  dan wel nieuwe aanleg van wegen. Het verkeer wordt om het stadje heen geleid. Dus hoe het bewoonde deel eruit ziet, daar kan ik niets over zeggen. Het is in ieder geval duidelijk dat Broome veel inkomsten heeft uit het toerisme. Er zijn tal van hotels, resorts en campings in de omgeving. Bij de verschillende onderkomens worden mensen opgepikt.  Ik mag wel zeggen een gemêleerd gezelschap waar ik vanmiddag mee op pad ga: Een jong gezinnetje, 3 opgedirkte dames die zich eigenlijk helemaal geen houding weten te geven en alleen maar kunnen praten over de cocktailparty’s van…….? Ze maken de hele middag selfies. Verder gaan er enkele oudere echtparen mee en wij. Wij vinden dat we nog niet tot de laatstgenoemde categorie van echtparen behoren. We vragen het ons heel even af, maar de conclusie is definitief nee. 

De excursie wordt verzorgd door AOC, the Absolute Ocean Charters. Een klein team van enthousiaste jongelui, die deskundig zijn op het gebied van de biodiversiteit van de flora en fauna in deze baai. Het begint al leuk. We worden van het strand opgehaald met een dinky.  Zo noemen zij het tenminste. Het is een bootje waarmee je ook over het strand kunt rijden. Of misschien moet ik zeggen een voertuig waarmee je kunt varen. Eerst stukje rijden en dan wordt vanzelf overgegaan tot varen. Wel grappig. 

Het is in totaal een 3 uur durende excursie. Er wordt van alles uitgelegd over de omstandigheden hier in de baai en de geschiedenis van deze streek. In de kliffen die we in de verte naast het strand zien liggen zijn bijvoorbeeld afdrukken van dinosaurussen gevonden. Deze hebben veel bij gedragen aan de kennis van het tijdperk waarin ze leefden. Etc. etc. We krijgen veel, heel veel informatie. Deze wordt op rustige- soms komische manier verteld. Ik vind dat ik daar niet steeds naar hoef te luisteren. Het zijn zo een paar dingen die ik onthouden heb. Want al met al gaat het natuurlijk toch vooral om het spotten van de hier voorkomende zeedieren en dan met name om de snubfin dolfijnen. Hier in de Roebuck baai komt een van de grootste populaties, van de nog 5 die er op de wereld zijn, voor. Er leven ca. 140 snubfin dolfijnen. Het is een dolfijn met een ronde kop. Inmiddels zijn ze dus vrij zeldzaam. Ze bewegen zich aardig snel door het water. Maar ze zijn ons goed gezind. We spotten ze continu. Ook laat zich hier en daar nog een zeeschildpad zien. Leuk om zo in de grote oceaan te zien dobberen. De tocht eindigt met zicht op de zonsondergang. Jammer maar weer is deze niet geweldig. Maar het was een fijn rustig uitstapje. We worden weer keurig “thuis” afgezet. Voor vandaag is het weer welletjes geweest. 

Leave a Reply Text

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *