anniepw54, natuur , fotografie, natuurfotografie, naturephotography, bird photos, vogel fotos , namibia, australia, netherlands

Burrunggui Rock

Photography by Annie Winters

We rijden vandaag naar Cooinda, een kleine 60 km verderop. Weer valt me wat op. Eigenlijk moet ik zeggen let ik er wat beter op omdat iemand er over begon. Veel personenauto’s zijn hier uitgerust met een spoiler. Dat heeft te maken met het grote aantal aanrijdingen met kangoeroes. 

Het inpakken voor we ’s morgens verder trekken is ondertussen een fluitje van een cent. 

Onderweg stoppen we  2 keer. Eerst bij de Burrunggui Rock (Nourlangie Rock). Op de fraaie rotsformaties zijn veel tekeningen, Aboriginal artwork, bewaard gebleven. De geplaatste borden geven veel achtergrondinformatie over het leven van de Aboriginals. Nieuwe kennis die we op foto’s vastleggen. 20.000 jaar geleden kwamen de Aboriginals hier onderdak zoeken tegen de warmte. De rotsen boden schaduw en frisse wind. Kunst is een belangrijk deel van hun leven. Ze schilderden om dit vast te leggen. Ook werd geschilderd om verhalen te illustreren en plezier, dans etc. letterlijk op te tekenen. De Aboriginals gebruikten ook bepaalde beelden omdat ze geloofden dat het kracht kon geven en invloed op de jacht zou kunnen hebben. Bij een bepaalde tekening wordt met klem gevraagd deze niet te fotograferen uit respect voor de Aboriginals, die het een bepaalde waarde toekennen. Niet doen dus! Heel veel aandacht is er voor de geschiedenis van Namarrkon, de “Lightning man”. Ook vandaag de dag zijn veel Aboriginals nog doordrongen van spiritualiteit. Er leven in Kakadu nog verschillende stammen met een eigen taal. Wat een bord verboden voor wandelaars en voor auto’s betekent, midden in een ondoordringbaar stuk regenwoud, is mij een raadsel. Het staat er wel.

Van boven op de rotsen heb je een geweldig mooi uitzicht over de omgeving met contrastrijke kleurschakeringen. Al met al een bezoek meer dan waard. Ik voor mezelf vind de rotstekeningen  van de Aboriginals mooier dan de rotskunst van elke andere culturele sites die ik tot nog toe heb gezien.

Er is geen galerij geselecteerd of de galerij is verwijderd.

Dit is wat de Aboriginals verwachten t.a.v. omgang met elkaar en anderen. Iets van afstandelijkheid heb ik wel ervaren. Dat klopt wel met wat ze zelf hierover zeggen. (Uit voorlichting van regering over parken) 

Respecting culture
  • Our local Aboriginal culture has a set of social behaviours and customs which are considered good manners.
  • Traditionally, Aboriginal people (Bininj/Mungguy) do not greet each other every time they meet. However, we are used to non-Aboriginal people doing so and may expect a ‘hello’.
  • Many Bininj/Mungguy do not use personal names as freely as non-Aboriginal people do and we often address each other by kinship terms.
  • Bininj/Mungguy appreciate privacy. It is good manners not to take photographs of us without permission.
  • Some Bininj/Mungguy find constant eye contact uncomfortable. In Bininj/Mungguy culture it is important to listen carefully and consider the response carefully before giving an answer.
  • It is polite to say goodbye when leaving. Our word for goodbye is ‘bobo’ (pronounced bor bor).
  • Show respect by not entering restricted areas. They may be sacred sites, ceremonial sites, burial grounds or even someone’s home.

Verder richting Cooinda stoppen we nog even bij de billabong Anangang. Daar heb ik het snel gezien. Meer van hetzelfde en de vermoeidheid slaat toe.  We lunchen even en zetten koers richting Cooinda. Het inchecken gaat snel. Ik ben het absoluut niet eens met de plek die we toegewezen krijgen. Dus terug naar de receptie. De dame achter de balie begrijpt mijn bezwaar en zonder problemen is het snel settelen op een andere plaats. Voor nu: rust.

One Response to “Burrunggui Rock

  • Veel respect voor jullie hoor dat je nog zo’n zware vakantie aangaan Maar ben een heel heel klein tikkeltje jaloers .

Leave a Reply Text

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *